VAN’DAN DÜNYAYA AÇILAN OKUL

GEZGİN öğretmen Enes Kıran, Van’ın Erciş ilçesindeki Yahya Kemal Beyatlı Ortaokulu’nda görevli, sosyal bilgiler öğretmeni.İki aylık yaz tatilinde dünyayı dolaşıyor.

Nepalli, Avustralyalı, Hindistanlı, Yeni Zelandalı, Çinli, ABD’li ve İngiliz turistler onun okuluna ziyarete gidiyor, derslere katılıyor. Akdeniz Üniversitesi’nden mezun olan Enes Kıran, üç yıl önce Van’a atanmış. “Çocukken oyuncağım haritalardı” diyen Kıran gezginlik hikâyesini, “Haritalarda burası nasıl bir yer diye özene özene bakardım. Tarih ve coğrafyaya olan ilgimden dolayı sosyal bilgiler öğretmenliğini seçtim. Şimdi çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum. Küçüklükten gelen bir aşk. Haritadaki yerlere gitme hayallerime kavuşmaya başladım. Artık hem öğretmen, hem gezginim” diye anlatıyor.

AŞKINI BULDU
Şimdiye kadar Filipinler, Singapur, Malezya, İran, Romanya, Ukrayna gibi 20 farklı ülke gezen Kıran, gezmek için gittiği Endonezya’da ‘hayatının aşkı’nı da buldu. Kıran’ın bugün Endonezya’da, 17 Temmuz’da ise Bursa’da düğünü var. Düğünün konukları ise gezginler olacak. Kıran şunları anlatıyor: “Bir site var. Üyeler gidecekleri ülkelerdeki üyelere, ‘Burada nerede kalabilirim, ne yiyebilirim’ gibi sorular soruyor. Jakarta’da kalacağım için oradakilere yazdım. Yağmur ormanlarında kalmak tehlikeli mi, burada ne yenir gibi sorular sordum. En çok ilgilenen, nişanlım Ika Purwasih olduğu için onunla yazıştım. Oldukça hoşlandım, hayat amacıma uygun olduğunu düşündüm. Evlenmeye karar vermem 2-3 gün filandır. Endonezya’daki düğün bugün. Bilet fiyatları çok pahalı olduğundan ailem katılamayacak ama dünyanın dört bir yanından gezginler gelecek. Erik dalı, çiftetelli oynamayı düşünüyoruz. Türkiye’deki düğün Bursa’da 19 Temmuz’da olacak. Nişanlım İngilizce matematik öğretmenliği yapıyor. Kına sanatçısı aynı zamanda. Evlenince Van’da yaşayacağız.”

OKULA TURİST AKINI
Kıran, Van’daki okulunda yurtdışından gezginleri de ağırlıyor: “Van’ı görmek isteyenlere yardımcı oluyorum. Hem öğrencilerime farklı kültürleri tanıtmak, hem onların ufkunu genişletmek adına okula götürüyorum. İlk zamanlarda öğrencilerime, ‘Kim yurtdışına gitmek ister?’ diye sorduğumda, kimse parmak kaldırmıyordu. Şimdi birçok öğrencimin hayali olmaya başladı. İngilizce öğrenmenin çok zor olmadığını gördüler. Derse turist geldiğinde karşılıklı olarak milli marşlarımızı söylüyoruz. Kendi dillerinde tahtaya yazılar yazıyorlar. Şarkılar söylüyorlar. Geleneksel danslarını yapıyorlar. Onlar da Van’ı görmüş oluyor. Van’ın tarihini, doğal güzelliğini tanıyorlar. Genelde Akdeniz bölgeleri ön plana çıkarken Van’ın doğal güzellikleri, tarihine dair çok şey yok. Bunlar, ülkemizin tanıtımında da faydalı oluyor.”

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Sınavlar hayatta geliştiren streslerdir…

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Gaziantep’te “Hayat tercihtir” dedi! Gaziantep Üniversitesi’nde psikolojinin akademik hayata etkilerinin ele …