7 MADDEDE YKS REHBERİ

İki gün süren YKS maratonu sona erdi. Sınava bir yıldan daha fazla süre hazırlanan adaylar YKS’nin ilk oturumunda uzun, ikinci oturumunda da bilgi gerektiren zor sorularla mücadele etti. YKS’nin ardından sonuçları bekleyen öğrencilere uzmanların önerisi ise şöyle: “Artık sınavı düşünmeyin. Önce iyi bir tatil yapın, rahatlayın. Sonuçlar açıklandıktan sonra da tercihte bulunun.”

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ve Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal’ın, YKS sonrası adaylara önerdiği 7 rahatlama yöntemi şöyle:

YKS GERİDE KALDI
1- Ünlü bir psikolog şöyle demiş: ‘’Bugünümüzü mahveden iki şey var. Birincisi geçmişle ilgili pişmanlıklarımız, ikincisi gelecekle ilgili kaygılarımız.’’ Üniversite sınavına giren arkadaşlarımız ve aileleri bu sözü kendilerine sık sık hatırlatmalı. YKS artık geride kaldı. İyisiyle kötüsüyle zorlu bir süreç tamamlandı. Açıklanan sorular üzerinden tahmini netlerinizi hesaplamış olabilirsiniz. Ancak sistem değiştiği için bu netler üzerinden puan ve sıralama değerleriyle ilgili kesin hükümler vermek imkansız. Bu nedenle de puan, sıralama hesaplaması yapmak üzerinizde baskı yaratacaktır. YKS’de istediğiniz performansı sergilemiş olsanız bile, olmuş bitmiş bir sınavın muhasebesiyle geçmişe odaklanıp zaman geçirmek yerine geleceğe dair planlarınızı gözden geçirmek daha sağlıklı bir davranış olur.

2- Sınav sonrası, kendinizle ve çevrenizle ilgili ihmal ettiğiniz tüm faaliyetleri veya en azından bir kısmını yapabilmeniz için çok özel bir zaman dilimi. Sınav psikolojisinden ne kadar hızlı çıkarsanız, geleceğinize dair çözüm ve alternatifler üretebilme becerileriniz için de o kadar uzun zamanınız olacak. Tercihleriniz zenginleştikçe, alternatifleriniz çoğaldıkça yaşama daha da sıkı sarılacaksınız.

ÇOK ZOR BİR YIL GEÇTİ
3- 1 Temmuz’dan sınav sonuçlarının açıklanacağı 31 Temmuz’a kadar çok uzun bir süre var. Sınavınız nasıl geçerse geçsin bu 1 aylık süreci önce kısa da olsa iyi bir tatil yaparak geçirmelisiniz. Çok uzun bir süredir YKS’ye hazırlandığınız için bütün yılın yorgunluğunu ve stresini ancak tatil yaparak atabilirsiniz. Ayrıca her öğrenci bu tatili sonuna kadar hak ediyor. Zira sınav sistemi değişikliği nedeniyle çok ama çok zor bir yıl geçirdiniz. Öte yandan ağustostaki tercihler de hareketli ve dinamik bir süreç gerektirecek.

4-YKS bitti diye zamanınızı kapalı mekanlarda sadece sosyal mecralarda, dijital platformlarda öldürmek yerine biraz araziye çıkmak, doğanın yaz aylarına mahsus cömertliğinden yararlanmak, ailenizle, arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle daha keyifli ve verimli zamanlar geçirmek size de iyi gelecektir.

5- Ülkemizde maalesef hobisi olan insan sayısı çok az. Ancak her bireyin nev-i şahsına münhasır yetenekleri vardır. YKS sonrasında bu yetenek ve beceri alanlarınızı harekete geçirebilir, sınav dışında da bir hayatın olduğunun farkına varabilirsiniz. Bu sizin rutine yeniden adapte olmanıza da olanak sunacaktır. Aileler de hobi konusunda çocuklarına destek olmalı. Ayrıca, YKS’ye hazırlandığınız için ara verdiğiniz tüm iyi işlere ufak ufak yeniden başlama ve geri dönme zamanı geldi diyebiliriz.

ÜNİVERSİTE VE MESLEK ARAŞTIRMASINA DA BAŞLAYIN
6-Bütün bunların yanı sıra üniversite ve meslek seçmek için araştırma yapmaya da başlamalısınız. Çünkü 31 Temmuz’da sınav sonuçları açıklandığında, tercih süreci için verilen süre yeterli olmayabilir. Üniversiteleri gezmek, öğrencileriyle sohbet etmek meslek seçimi için yol göstericidir. Araştırmadan meslek ya da üniversite seçmek görücü usulü evliliğe benzetilebilir. Kimse tanımadığı biriyle evlenmek istemez. Dolayısıyla interneti de etkin kullanarak bu araştırmayı mutlaka yapmalısınız.

7- Tercihler, bir nevi yıl boyunca çalışıp, kazanıp biriktirdiğiniz parayı ne kadar verimli, dengeli ve ekonomik harcayacağınıza benzeyen bir süreçti. Çok paranız var diye ihtiyacınızın ve ilginizin hiç olmadığı bir ürüne nasıl ki müşteri olmuyorsanız, çok puanınız var diye ilginizi çekmeyen, yeteneğinizle örtüşmeyen popüler programların, trendlerin peşine de takılmamanız gerekiyor.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

İstanbul Eğitim Konferansı’nda 21. yüzyıl becerileri ve Türkiye’de eğitimin geleceği tartışıldı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbul Eğitim Konferansı, 21. yüzyıl becerileri ve beceri temelli yeni müfredat …