ACABA ÇOCUĞUM OKULA BAŞLAMAYA HAZIR MI?

Okula uygunluk testi ile veliler kaygılarından kurtulacak

Uğur Koleji miniklere Metropolitan Okula Uygunluk Testi yapacak

4 – 6 yaş aralığındaki çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır oluşları ile ilgili bilgiler veren Metropolitan Okula Uygunluk Testi, 21 Nisan Cumartesi günü Uğur Koleji Florya kampüsünde uygulanacak. Küçük yaştaki çocuklarını okula gönderme konusunda endişe yaşayan velileri rahatlatmayı sağlayan uygulama, farklı 6 konudan ve 100 maddeden oluşuyor.
Çocukların öğrenme ve eğitim süreci ile tanıştığı, ilk deneyimlerini yaşadığı 1.sınıf öncesinde uygulanan Metropolitan Okul Uygunluğu Testi; 21 Nisan Cumartesi günü köklü eğitim kurumlarından Uğur Koleji’nde 4-6 yaş arası miniklerin katılımlarıyla gerçekleşecek. Kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eşleştirme, sayılar ve kopya etme olmak üzere 6 testten oluşan uygulamada 100 madde yer alıyor.

Çocuklarının teste girmesini isteyen velilerin okula ait web sitesindeki ilgili bölümden önceden randevu alması yeterli olacak.

Sonuçlar okul geleceğine ışık tutuyor
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi hakkında görüşlerini paylaşan Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, “Bu test dünyanın birçok ülkesinde çocuklar okula başlamadan önce uygulanıyor ve fizyolojik, duygusal, çevresel, zihinsel ve psikolojik değerlendirmelerinde kullanılıyor. Testin sonucu, çocukların okul için gereken olgunluğa sahip olup olmadığı konusunda sağlıklı bilgiler veriyor” dedi. Güçlü sözlerini testin içeriğinden bahsederek sürdürdü; “15 maddeden oluşan kelime anlama testinde çocuktan her sırada 4 resim içinden söylenileni seçmesi istenecek. 14 maddelik cümleler testinde, çocuğun kendisine anlatılan cümleyi anlaması ve gördüğü resimle bunu birleştirmesi gerekecek.”

Okuma ve yazma problemlerini tespit ediyor
Velilerin testin ardından sonuçları heyecan ve merakla beklediklerini ifade eden Güçlü uygulamanın içeriğiyle ilgili bilgilendirmelerine devam ediyor; “14 maddeden oluşan genel bilgiler bölümünde yer alan resimler, çocuğun günlük hayatta her zaman karşılaşabileceği görme ve elleme olanağına sahip olduğu nesnelere aittir. Çocuklardan genel bilgiler testinde gösterilen resimle tanıdığı nesne arasında ilişki kurması ve nesneyi isimlendirmesini isteyeceğiz. 19 madde içeren eşleştirme testinin uygulamadaki en önemli bölümlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölümdeki her maddede hayvanların, eşyaların, sayıların, harflerin, kelimelerin dört ayrı resmi sıralanıyor. Çocuklardan sıranın ortasında çerçeve içine alınmış resmin aynısının çocuktan bulması ve çerçeve içine alması isteniyor. Genellikle bu testte şekilleri doğru olarak işaretleyemeyen ve ters işaretleyen çocukların ilkokula başladıklarında okuma ve yazma problemleri yaşadıkları görülüyor.”

En çok soru sayı bilgisi bölümünde
Testteki en çok sorunun sayı bilgisini ölçen bölümde olduğunu belirten Uzman Rehber Ferhan Uz Güçlü, “Çocukların sayı bilgisini ölçen bölümde 24 madde yer alıyor. Bu testte sayılar ve seriler hakkında belirli bir eğitimden geçmemiş olan okul öncesi çocuklarda o zamana kadar kazanılmış olan sayı kavramını dolayısıyla sayı olgunluğunu ölçmek amaçlanıyor. Uygulamanın son bölümünde ise 10 maddeden oluşan kopya etme bölümü yer alıyor. Bu bölümde çocuğun gördüğü şekli doğru olarak algılaması ve buna mekan içerisinde yer verme yeteneği ölçülüyor. Gördüğünü doğru algılayamayan ya da algıladığını mekanda doğru şekilde yerleştiremeyen çocukların ilkokul seviyesinde okuma, yazma ve öğrenmede zorluk çektikleri görülüyor” dedi.

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Akcoat, Sakarya Arifiye Çocuk Evi’ndeki çocuklar için, 23 Nisan’ı unutulmaz bir deneyime dönüştürdü

Sosyal sorumluluk projeleriyle toplumsal farkındalık geliştirmeyi ve faaliyet bölgesinde yaşayanlara karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdüren …