YAPAY ZEKA ÖĞRETMENLERİ MESLEĞİNDEN Mİ EDECEK?

YAPAY ZEKA, ŞİMDİ DE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİ Mİ TEHDİT EDİYOR?
Günümüzde yapay zeka (YA), birçok alanda hızla gelişiyor ve yaşamımızın bir parçası haline geliyor. Eğitim sektörü de bu teknolojik ilerlemelerden etkileniyor ve bazıları, yapay zekanın öğretmenlerin yerini alabileceği sorusunu sormaya başladı. Ancak, uzmanlar yapay zekanın öğretmenlik mesleğinin yerine geçmesinin mümkün olmadığını; sadece mesleğe katkılar sunabileceğini belirtiyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dijital Dönüşüm Uzmanı Dr Nabat Garakhanova ‘ Yapay zeka, eğitimdeki gelecekte önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Ancak, öğretmenlerin yerini tamamen almak yerine, öğretmenler ile iş birliği yaparak daha etkili bir öğrenme deneyimi sunma potansiyeline sahiptir. Öğretmenlerin eğitim süreçlerini geliştirmek ve öğrencilere daha iyi rehberlik etmek için yapay zekayı kullanmaları, eğitimdeki geleceği daha parlak hale getirebilir’ diyor.
Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates’in yapay zekanın yakın gelecekte pek çok mesleğin yerini alacağını ve öğretmenliğin de bunların içinde olduğunu ve çocuklara 18 ay gibi bir zamanda okuma ve yazma öğretebileceğini vurgulaması üzerine yapay zekanın gerçekten öğretmen işlevlerini yerine getirip getirmeyeceği tartışma konusu haline geldi.Ancak uzmanlar yapay zekanın eğitimin de bir parçası haline gelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtse de; öğretmenler için bir tehdit olamayacağının altını çiziyor.
‘YAPAY ZEKA, ÖĞRETMENLERİN ASİSTANI OLABİLİR’
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunun Dijital Dönüşüm Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova ‘Eğer bir teknolojinin bir öğretmenin yerine geçeceği düşünülüyorsa , bunu düşünenler aslında öğretmenliği hiç anlayamamış olan kişilerdir. Çünkü öğrenme standart kuralları olan bir nesne değildir. Öğretmenlik çok yönlü bir süreç ve çok boyutlu bir kavramdır. Bu süreçlerin içerisinde paylaşma , duygu , iletişim , etkileşim , bağ gibi pek çok özelliği içinde barındırmaktadır. Öğrenciler birbirleri ile etkileşim içinde olarak , tartışarak paylaşarak öğrenirler. İşin içine duygu da girince , öğrenmeye olan motivasyonları gelişir. Yapay zeka okuma yazma becerisi ile ilgi yardımcı olabilir fakat eleştirel düşünme , yaratıcı düşünme , sosyalleşme gibi birçok alanda insana ve öğrenciye dokunması imkansız. Başarılı bir öğrenme sürecinde bu boyutlar çok önemlidir. Öğretmenler sadece bilgi aktarmazlar , öğrencilere bakış açısı belirler, rol model olurlar. Onları hayata hazırlarlar. Teknoloji geldi öğretmenlik bitti diye bir şey söz konusu olamaz’ diyor.

‘ÖĞRETMENLER YAPAY ZEKA İLE İŞ BİRLİĞİ YAPMALI’
Yapay zekanın öğretmenlik mesleğinin yerine geçmesinin değil , öğretmenlik mesleğini güçlendirmesinin ve öğrenme metodlarını geliştirmenin konuşulması gerektiğinin altını çizen Garakhanova ‘Öğretmenler yapay zeka dünyasına kendilerini hazırlamalı ve öğretmenlik mesleğine ait olgulara bu kavramı entegre etmelidirler. Böylece çok güçlü bir öğrenim metodu ortaya çıkacaktır. Yapay zeka öğretmenin en yakın asistanı gibi olmalıdır. Yapay zeka, bir mentorlük programı gibi öğrenci odaklı ve yenilikçi bir yaklaşımla öğrenime dahil edilmelirdir. Gelecekte, eğitimde yapay zeka ve öğretmenlerin işbirliği yapması daha yaygın hale gelebilir. Öğretmenler, yapay zeka tarafından sağlanan verilere dayalı olarak öğrencilere daha iyi rehberlik sağlayabilirler. Ayrıca, yapay zeka, öğrencilerin ilgi alanlarına, hızlarına ve güçlü yönlerine uygun özelleştirilmiş öğrenme materyali önerileri sunarak öğrencilere daha verimli bir öğrenme deneyimi sunabilir’ diyor.
YAPAY ZEKA DA UZMANLAR İLE AYNI GÖRÜŞTE!
Bu konu ile ilgili yapay zeka robotlarının da fikrini aldıklarını belirten Dr Nabat Garakhanova, Yapay zeka robotlarına öğretmenin yerine geçme düşüncesini sorduklarında kendisinin verdiği cevaplarda da duygu ve iletişimi sağlayamayacağını , öğretmenin sadece bir şeyler öğreten bir kavram olmadığını belirttiğini söylüyor.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Kadın mühendislik öğrencilerinin, kariyerlerini planlamaları için ipuçları

Bulgurcu Vakfı, kadın mühendislik öğrencilerinin cam tavanları yıkarak sektörde yer edinmeleri amacıyla onları hem burslarla …