SIRA NAKİLLERDE

Liselere yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, liseli olamayan ya da başka okula geçmek isteyen adaylar için birinci nakil dönemi 6 Ağustos’ta başlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), nakil dönemi için Liselere Geçiş Sınavı’yla (LGS) alınan okulların taban puanlarını ve boş kontenjanlarını açıkladı. Ayrıca adrese dayalı sistemde okula giren en son öğrencinin yerleştirilme bilgileri de duyuruldu. Sistem ilk kez uygulandığı için sınavlı okulların taban puanı ya da başarı sıralamaları açıklanmamıştı. Nakilde bu veriler, yol gösterici olacak. Ancak eğitimciler, çoğu velinin Anadolu lisesi tercih etmek isteyeceğini belirterek, nakil döneminde aileleri zorlu bir sürecin beklediğini vurguluyor.

EK KONTENJANLAR HAFTA SONU AÇIKLANABİLİR
MEB’in önceki gün açıkladığı boş kontenjan istatistikleri de velilerin Anadolu liselerine ilgisini gösteriyor. Buna göre, merkezi ve yerel yerleştirmede öğrencilerin yüzde 50’si Anadolu, fen, sosyal bilimler; yüzde 15’i imam hatip; yüzde 35’i meslek liselerine yerleşti. Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, önceki gün Hürriyet’e yaptığı açıklamada velilere, Anadolu liselerinin kontenjanlarının arttırılacağı müjdesini verirken, dün de ek kontenjanların haftasonu duyurulabileceğini söyledi. Ayrıca bakanlığın 20 Temmuz’da bir yazı göndererek, “Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullardan tür değişikliği yapılarak Anadolu lisesi veya çok programlı Anadolu lisesine dönüştürülebilecek okullar ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullardan fiziki kapasitesi uygun olanların dersliklerinin Anadolu liselerine, bununla birlikte Anadolu liselerine ait bina ve boş dersliklerin de ihtiyaç olması hâlinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel müdürlüğü ile Din Öğrenimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okul türüne dönüşüm ve tahsis taleplerinin müfettiş raporuna bağlı olarak 27 Temmuz’a kadar Bakanlığımıza teklif edilmesi için gereğini rica ederim” talimatı verdiği öğrenildi.

VELİLER 6 AĞUSTOS’U BEKLİYOR
Tercih yapıp da yerleşemeyen 91 bin 687 ve hiç tercih yapmayan yaklaşık 182 bin aday nakil sürecinde liseli olabilecek. Yerleşenler de nakillere başvurabilecek. Dört dönemde yapılacak nakil başvuruları 6 Ağustos’ta başlayıp 6 Eylül’e kadar dört dönemde olacak. Her dönemde öğrenciler LGS, adrese dayalı yerleştirme ve pansiyonlu okullar için en fazla üçer okul seçebilecek. Tercihler, boş kontenjana bakılmaksızın bir ortaokul müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek. 10-14 Eylül’de ise, hiçbir yere yerleşemeyenler için il ve ilçe komisyonlarında nakiller alınacak.

UZMAN GÖRÜŞLERİ
Salim Ünsal (Rehberlik uzmanı): TM’de geçen sene 370 puan alan öğrenci 75 bininci olmuşken, bu yıl aynı puanla 45 bininci sırada. Puan çok yanıltacak bir değer. Mesela, 320 puanlı bir öğrencinin sıralaması 169 bin 500 iken, bu sene 131 bin 500’üncü sırada olmuş. Sıralamalarda daha iyi sonuç elde etmişler. Bu değişimin gerekçesi, matematikte yeni soruların sisteme dahil olması. Özellikle 305 binlere geldiğimizde geçen seneyle bu yıl arasında bir denge olduğu görülüyor. Bu seneki sıralar 300 bine kadar daha iyi. 300 binden sonrakilerde yığılma oluşmuş ve bu yığılma devam etmiş. Geçen sene 240 puanda 442 bin kişi varken bu yıl 537 bine erişmiş. Bunun sebebi sayısalcıların TM sıralamalarına dahil olması. Bu da etkili. İlk 10 binde de sayısalcılar var. Epeyce sayısalcı, eşit ağırlıkta iyi sıralar elde etmiş.

MATEMATİK BELİRLEYİCİ OLDU
Onur Soğuk (Eğitimci): Puan türlerinin sayısının indirilmesi sıralamalarda fark yarattı. Örneğin, TM (Türkçe-matematik) sırası 88 bininci olan adayın eski sisteme göre bakıldığında 56 bine denk gelebildiği görüldü. Özellikle TM’ciler sıralamalarda geride kaldı. Farklı puan türleri olmayıp, hepsi bir havuzda toplandığı için önündeki kitlenin ne olduğu da tahmin edilemiyor. Matematik belirleyici olacak. Diğer dersler etkisiz eleman gibi bir şey olmuş. Matematiği iyi olan önde, orta olan ortada, kötü olan sonlarda yer alıyor. Tercih döneminde en zorlanacak kesim TM’ciler gibi görünüyor. Öğrencilere mümkün olduğu kadar geniş aralıklarda tercih yapmalarını öneriyoruz. Kendi sıralamasının üstündeki ve altındaki sıralamaları yazabilirler.

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

İstanbul Eğitim Konferansı’nda 21. yüzyıl becerileri ve Türkiye’de eğitimin geleceği tartışıldı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbul Eğitim Konferansı, 21. yüzyıl becerileri ve beceri temelli yeni müfredat …