ÖĞRENCİLER YERLİ TAKIM TEZGAHI TASARLADI

MAKTEK Altın Pergel CNC Torna Tasarım Yarışması sonuçlandı. 9 okulun kıyasıya rekabet ettiği yarışmada birinci Özel ASO Teknik Koleji oldu. Kendi takım tezgahlarını tasarlayan öğrenciler yerli üretim ürün anlamında geleceğe ışık tuttu. Öğrencilerin tasarladıkları ürünler MAKTEK Avrasya 2018 fuarı boyunca sergilenecek.

Türkiye’deki mesleki ve teknik lise öğrencilerini tasarıma, yerli üretime teşvik ederek sanayiyi sevdirerek, nitelikli ara eleman eksikliğinin yarattığı kan kaybının önüne geçmeyi hedefleyen MAKTEK Altın Pergel CNC Torna Tasarım Yarışması ödülleri sahiplerini buldu. Takım tezgahları sektöründe faaliyet yürüten sanayiciler ve akademisyenlerden oluşan Jüri, finale kalan 9 okulun sunumlarını dinleyip kararını verdi. Yarışmada büyük ödülü Özel ASO Teknik Koleji aldı, ikincilik Özel Enka Teknik Okulları’nın olurken, üçüncü ise Soma Mesleki ve Teknik Lisesi oldu. Ekipler MAKTEK Avrasya 2018 fuarı boyunca kendilerine ayrılan stantlarda tasarladıkları takım tezgahlarını sergileme imkanı buluyor.

9 OKUL SUNUM YAPTI

Yarışmanın amaçlarından biri de finale kalan ekiplere sunulan mentörler, iş istasyonları ve yazılımlarla öğrencileri; kolektif bir çalışma süreciyle, mesleklerine yönelik teorik ve pratik bilgiler edinmelerini sağlamaktı. Finale kalan 10 okul da, atölyelerine kurulan istasyon ve yazılımlar ile yaz boyunca sıkı biçimde çalışarak mentörlerine danışma fırsatı buldu. Böylece yarışmanın son aşamasına da öğrenerek ve gelişerek hazırlandılar. Jüri değerlendirme programında finale kalan ekipler, aylardır üzerinde çalıştıkları 2 eksenli CNC torna tasarımlarını, gerçekleştirdikleri sunumla aktardı. Sunumlar esnasında ekipler, sadece teknolojik tasarımı değil; tasarladıkları tezgahtaki yerli parça kullanımını, mühendislik koşullarını, operatör kullanımını ve maliyet hesaplarını da göz önüne serdi.

BİRBİRİMİZE KENETLENDİK

Ekip sözcüsü olan mesleki teknik lise öğrencileri: “Kendi CNC’mizi tasarlamak için yaz boyunca çalışıp emek verdik. Önce sadece bir fikir olan tasarımlarımız zamanla şekle büründü. Bu bizim için heyecan vericiydi. Hele ki tasarımlarımızın günün birinde üretilip vücut bulacağı hayali bizi daha da teşvik etti. Sıkıntıya düştüğümüz anlarda öğretmenlerimiz motive etti. Ekip çalışmasının önemini anladık, birbirimize kenetlendik. Mentörlerimizden destek aldık. Bildiklerimizi pekiştirdik ve yeni bilgiler edindik. Bu yarışmanın en önemli kısmı öğrenme süreci oldu” dedi.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

40 MiLYON TURiST BAŞKA ÜLKELERE Mi GiTSiN?

40 MiLYON TURiST BAŞKA ÜLKELERE Mi GiTSiN? Sene 2018; TESK yani Türkiye Esnaf ve Sanatkârları …