Harikalar yaratan zihinsel engelli ve Down Sendromlu çocukların ürünleri Acıbadem Bağdat Tıp Merkezi’nde sergilendi. Tomurcuk Kooperatifi işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlikte, hem çocukların eğitimi için destek sağlandı, hem de bu özel çocuklara sunulacak eğitim fırsatlarıyla neler başarabilecekleri gösterildi…
Acıbadem Bağdat Tıp Merkezi, Anneler Günü vesilesiyle özel bir etkinlik gerçekleştirdi. Türkiye’de zihinsel engelli bireylerin istihdama katılmaları yönünde çalışmalarıyla fark yaratan Tomurcuk Kooperatifi atölyelerinde Down Sendromlu çocukların anneleriyle birlikte yaptıkları ürünler sergilenerek bu konuda farkındalık yaratılmaya çalışıldı.
Onlar güçlü annelerin, güçlü çocukları
Acıbadem Bağdat Tıp Merkezi İşletme Müdürü Tülay Orbay Yazıcı, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen etkinliğe gösterilen ilginin kendilerini de çok mutlu ettiğini belirterek, “Bu çocukların toplumun “özel” bireyleri olduklarını unutmadan elimizden gelen desteği vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Onlar başarı hikayeleri yaratıyor. Anneler ise bu hikayelerinin görünmez kahramanları. Biz de Anneler Günü vesilesiyle onların her zaman yanlarında olduğumuz göstermek üzere bir araya geldik. Önümüzdeki yıllarda da farklı projelerle bu desteğimizi sürdüreceğiz.”
Tüm çaba tüketen değil, üreten bireyler olmaları için
Üç gün süren etkinlik boyunca ziyaretçilere Down Sendoromu hakkında bilgi de verildi. Tomurcuk Kooperatifi Kurum Müdürü ve Down Sendromlu kızı Dila için çaba gösteren Yasemin Arınel, kooperatif olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar ve ihtiyaçları konusunda ziyaretçilere şu bilgileri verdi.
“Tomurcuk Kooperatifi, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü. Zihinsel engelli bireylerin rehabilitasyonuyla bu bireylerin kaliteli ve işlevsel bir eğitimler alarak bağımsız yaşam becerileri kazanmasını ve mümkün olduğunca kendilerine yeter hale gelmeleri amaçlanıyor. Ayrıca istihdama katılabilmeleri için gerekli eğitim ve uygulama imkanları sunuluyor. Üreten bireyler olmalarını sağlamak için açılan Down Cafe’de servis elamanı olmak üzere gerekli eğitimleri de alıyorlar. Kooperatif olarak haziranda ilk mezunlarımızı vermek için hazırlanıyoruz. Bu sayede çocuklarımızın dışarıda da çalışabilme imkanları olabilecek. Ayrıca, oluşturulan ritim grubu Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, üniversitelerde, kongrelerde, belediye etkinliklerinde konserler veriyor. Ayrıca drama, folklor ve dans grupları da ücretsiz gösteriler yaparak farkındalık çalışmaları sürdürüyor.”
7/24 iki kişilik hayat yaşayan anneler
“Bu çocukların toplumda bir yer edinerek, yaptıklarıyla görülmelerini sağlamak birinci amacımız” diyen Yasemin Arınel, şunları anlattı:
“Engelli çocukların annelerine de destek olmaya çalışıyoruz. Bu anneler 24 saatlerini çocuklarıyla birlikte geçirmek zorundalar. Ve kendileri ile baş başa kalabilecekleri bir dakikaya bile ihtiyaçları oluyor, hobilerine ve kişisel gelişimlerine zaman ayıramıyorlar. Onlara, girişimcilik ve kişisel gelişim eğitimleri, ihtiyaç duyarlarsa da psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ayrıca çocuklarıyla birlikte çalışabilecekleri üretim atölyeleri açtık. Buralarda birçok belediyelere bez torba gibi ürünler hazırlıyoruz. Bir engelli annenin en önemli sorunu 7/24 iki kişilik hayat yaşamaları. Bu annelerin de herkes gibi kendilerine vakit ayırarak motivasyon, moral ve güç kazanmaları için çocukların eğitimlerini tüm gün yapıyoruz. Böylelikle annelere zaman kazandırırken çocukların da arkadaşlarıyla birlikte olmalarını sağlıyoruz. Bizim ve bizim gibi kuruluşların yaptığı farkındalık çalışmaları ve kurumların sosyal sorumluluk projelerine verdiği desteklerle toplumdaki bu çocuklara yönelik de algının değiştiği görülüyor. Acıbadem Sağlık Grubu’na bu özel günde çocuklarımıza sunduğu destek için teşekkür ediyoruz.”