“Bugünün iyi yetişmiş kız çocukları yarının sorunlarına çözüm arayan bilim kadınları olacak”

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Kurucusu ve Kurucu Temsilcisi Prof. Dr. Gülsün Sağlamer 11 Şubat Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslararası Günü’nde ailelere ve eğitimcilere mesaj verdi

 

11 Şubat Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslararası Günü, Birleşmiş Milletler Kararı ile 2015’ten bu yana kız çocuklarının ve kadınların STEM (Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerine katılımını teşvik etmek amacıyla kutlanıyor. Bu özel gün vesilesiyle kız çocuklarının bilim ve teknoloji alanındaki varlıklarının sürdürülebilirlik açısından önemine değinen İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Kurucusu ve Kurucu Temsilcisi Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ailelerle ve eğitimcilerle görüşlerini paylaştı.

 

Dünyadaki yaşam döngüsünü korumak için kadın bilim insanlarının katkısı çok önemli

Prof. Dr. Sağlamer; dünyada 8 milyarın üzerinde insan yaşadığına ama dünyanın kaynaklarının sınırlı olduğuna ve sürekli tüketildiğine dikkat çekti. Sağlamer’e göre yenilenemeyen bu kaynaklar ile artan nüfus arasındaki çelişkiden kaynaklanan hassas yaşam döngüsünü korunabilmesi için bilim insanlarına büyük bir rol düşüyor. Bu konuda kadın ve erkek bilim insanlarının birlikte katkı yapmaları çok önemli. Oysa ki kız çocukları kariyer tercihi aşamasında bu sorunlara çözüm sunacak teknoloji ve bilim alanlarından uzaklaşıyorlar. Dünyada Çin ve Hindistan bu konuda kız ve erkek çocuklarına birlikte yatırım yaparken, Avrupa ve Amerika’daki kız öğrenciler daha çok sosyal bilimler dallarını tercih ediyor.”

 

13-17 yaş arasındaki dönem kız çocuklarının kariyer tercihlerini şekillendiriyor

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda kariyer tercihinin şekillendiği yaşlar olan 13-17 arasında pek çok proje ile kız öğrencilerin bilim insanları olma yönünde desteklendiklerini aktaran Sağlamer; ailelerin kız çocuklarını yönlendirmede çok önemli rol oynadığını vurguladı. “Kız çocuklarının başarılı bilim insanları olmaları için ailelere büyük görev düşüyor. Aileler kız öğrencilerin yeni bilgiler üretmeleri için fırsatlar yaratmalı, onları grup çalışması yapmaları için desteklemeli, meraklarının peşinden giderek farklı alanlarda bilgi edinmelerini sağlamalıdır. Bu yolla yaratıcı güçleri beslenen kız çocukları dünyanın geleceğini şekillendiren etkili liderler olacaktır”.

 İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Hakkında

“Ana Kucağından İTÜ’ye” sloganı ile eğitim veren İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak; sürekli yenilenen ve geliştirilen eğitim programları ile akademik yönden araştıran, sorgulayan yaratıcı bireyler yetiştirmektedir. Öğrencilerin eğitimleri boyunca akademik programla bütünleşmiş sanatsal, sportif ve sosyal etkinlikler sayesinde çok yönlü bir gelişim çizgisine sahip olması hedeflenmektedir. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde eğitim veren İTÜ GVO çatısı altında İstanbul’da Maslak ve Beylerbeyi’ndeki kampüslerin yanı sıra, İzmir Gaziemir’de franchising sözleşmesiyle faaliyet gösteren bir kampüs bulunmaktadır. Okulun Beylerbeyi Yerleşkesi’nde diğer okulların öğrencilerinin de yararlanabileceği 28 haftalık Mini Konservatuvar “Erken Müzik Eğitimi” sertifika programı mevcuttur.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

ENYAKIT’tan çocuklara çevre ve sürdürülebilir enerji eğitimi

Türkiyenin ilk elektrikli şarj işletmecisi lisansının sahibi olan ENYAKIT, gelecek nesillerin çevre ve sürdürülebilirlik konularında …