Beslenme çocukların okul başarısını etkiliyor!

Yılın heyecan verici zamanı, okula dönüş vakti yaklaşıyor. Öğretme ve öğrenme için yeni fırsatlar sunan eğitim dönemi bu kadar yakınken sadece okul malzemelerinin değil, beslenme konusunun da büyük önem taşıdığının altını çizmek gerekiyor. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan; okula dönüş zamanında çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunu paylaşıyor.

Hem çocuklar hem ebeveynler için yılın heyecan verici zamanı, eğitim ve öğretim dönemi yaklaşıyor. Okula dönüş sürecinde okul malzemeleri ve kıyafetler için yapılan planların yanında beslenme konusunun da önemini vurgulamak gerekiyor. Çocukların beslenme alışkanlıkları; ruh halleri, enerjileri ve okul performansları dahil olmak üzere günlerinin her yönünü etkiliyor. Tufts Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, daha fazla paketli/işlenmiş gıda ve şekerle tatlandırılmış içecekler tüketen 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin standart akademik testlerde daha düşük puanlar aldığını gösterdi. Illinois Üniversitesi’nde gerçekleştirilen başka bir araştırmada ise daha fazla sıvı alımı olan çocukların bilişsel esneklik gerektiren görevlerde daha iyi performans gösterdiği tespit edildi. Araştırmalar ışığında Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan; başarılı bir öğrenme süreci, bedensel ve zihinsel gelişim için çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor.

Kahvaltıyı öncelikli hale getirin

Sağlıklı bir kahvaltı etmek, çocuklar için güne başlamanın en iyi yoludur ve yapılan birçok çalışma, kahvaltıyı atlamanın çocuğun akademik performansı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini göstermiştir. Çocuklarınızı okuldan önce iyi bir kahvaltı yapmaya teşvik etmek için onlarla birlikte oturun ve yemek yiyin. Birlikte kahvaltı yapmak, kahvaltının herkes için önemli olduğunu gösterir.

Öğle yemeği hakkında çocuğunuzla görüşün

Pek çok okul çeşitli sağlıklı, besleyici öğle yemeği seçenekleri sunarken okulda öğle yemeği yiyen birçok çocuk yeterince yemek tüketmiyor. İster öğle yemeği yemek için yeterli zamanın olmaması, ister yemek tercihleri olsun; birçok çocuk okuldaki öğle yemeğinin yarısını, hatta daha fazlasını tabağında bırakıyor. Doyurucu ve besleyici öğle yemekleri yemek, çocuğunuzun okulda elinden gelenin en iyisini yapması için önemlidir. Günün erken saatlerinde yeterince kalori almamak, çocukların halsiz hissetmelerine ve kolayca dikkatlerinin dağılmasına neden olabilir.

Okuldan sonra besleyici bir atıştırmalık hazırlayın

Bir çocuk kahvaltıda ve öğle yemeğinde ne kadar iyi yerse yesin, büyük olasılıkla okuldan sonra acıkacak ve akşam yemeğine kadar onları bağlayacak bir şeye ihtiyaç duyacaktır. Atıştırmalık zamanlarını, çocukların üç öğünde yeterince alamayabilecekleri yiyecekleri daha fazla yemeleri için ek fırsatlar olarak düşünün. Okul sonrası çocuklara uygun bir atıştırmalık arıyorsanız, çocuğunuzun okuldan sonra kendini tok hissetmesine ve akşam yemeği için iştahının devam etmesine yardımcı olacak doğru boyutta, sağlıklı atıştırmalıkları bulmaya çalışın.

Kalsiyumdan zengin besinlerin önemini unutmayın

Çocukluk ve ergenlik, kemik büyümesi ve gelişimi için kritik bir dönemdir. Çoğu çocuk ve genç, önerilen miktarda kalsiyumu karşılayamaz. Çocuğunuzun öğünlerinin ve atıştırmalıklarının çoğuna az yağlı süt ürünleri veya süt alternatiflerini dahil edin.

Bağışıklık sistemini güçlü tutun

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için antioksidan açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Özellikle kivi, nar, kırmızı meyveler, mandalina, portakal gibi meyveler ve karnabahar, brokoli, ıspanak, roka, pazı, maydanoz, kereviz, soğan, sarımsak gibi sebzeler antioksidan kapasitesi yüksek besinlerdir. Ayrıca soğan ve sarımsak antibiyotik özelliği sayesinde de enfeksiyonlara karşı koruyucu bir rol üstlenir. Bunun dışında bağırsaklar bağışıklık sisteminin yönetildiği bir organ olduğu için bağırsakları korumak çok önemli. Dolayısıyla bağırsak florasını koruyup vücut direncini artırmak için kefir, yoğurt gibi probiyotik gıdalar tüketilmeli ve gerekiyorsa probiyotik takviyeler alınmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde baharatların gücünü de unutmamak gerekir. Özellikle zencefil ve zerdeçal içerdiği birçok vitamin, mineral ve antioksidan bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca yulaf da beta glukan içeriği sayesinde vücut direncini artırır.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Mektebim Koleji Yozgat’ta!

Adını Atatürk’ün kurduğu Millet Mekteplerinden alan Mektebim Kolejinin nitelikli eğitim veren kampüslerine yenileri katıldı. 2011 …