OKULLARIN PUANI YÜKSEK OLMAYACAK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önceki gün Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarını açıkladı.
LGS sonuçlarında, bazı öğrencilerin netleri yüksek olduğu halde yüzdelik dilim sıralamasında daha az net yapan adayların altında kalmaları kafa karışıklığına yol açtı. Uzmanlara göre bunun nedeni, öğrencileri de sınav sonrası gözyaşlarına boğan ‘matematik faktörü’. Matematik soruları zor ve doğru yapan sayısı az olduğu için daha fazla puan getirdi.

OKULLARIN PUANI DA YÜKSEK OLMAYACAK
Eğitimci Hatice Yılmaz’ın verdiği örneğe göre, 69 neti olan bir öğrenci yüzdelik dilim sıralamasında 72 net yapanın önünde. Çünkü 69 netli öğrencinin Türkçe’de 2 ve İngilizce’de 1 yanlışı; matematikte 10 doğru, 4 yanlış ve 6 boşu; fende 16 doğru ve 4 yanlışı var. Diğer derslerinin hepsi doğru. Genel yüzdelik dilimi 5.18. Ancak 72 net yapanın matematikte 7 doğru, 7 yanlış, 6 boşu; fende 18 doğru, 2 yanlışı var. Diğer testlerinin hepsi doğru. Genel yüzdelik dilimi 5.69. Okulların puanlarında düşüş olabileceğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Yerel yerleştirme, öncelikle ev adresi gözetilerek yapılacak. İstediği okulların yanında oturanlar şanslı, diğerleri şanssız olacak. Mesleki ve teknik liselerle ilgili mülakatla alan okullar vardı. Bu sene sadece denizcilik alanına yönelik özel bir sağlık taraması bulunuyor. Geçen sene 1.18 genel yüzdelik dilimde olan öğrencinin puanı 490.96 iken, bu sene 1.17’lik dilimdeki öğrencinin puanı 421. Fark, 70 puan. Bu şekilde okulların puanında düşüş olacak. Çocukların canı sıkılmasın, üzülmesinler. Yüzdelik dilime, puana bakarak tercihler kafa karışıklığına yol açabilir, zor olabilir. İnsanlar tercih yaparken kararsız kalacak. Bu seneye özgü zorluklar yaşanabilir. Bakanlığın tercih desteği şart. Geçen yıl ilk yüzde 3’lük dilimden alan okulların yüzdelik diliminde bu sene de fazla değişiklik olmayacak. Ancak 2017’de yüzde 3’ten sonraki dilimlerden alan okul sayısı bu yıl önemli ölçüde azaldı. Bu sene yüzde 8’lik dilimde olan öğrenci, tercihine yüzde 16-18 aralığında girilen liseleri yazarsa doğru yapar.”

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Eğitimde yapay zeka dönemi geliyor

Viewsonic Education Türkiye ve Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle …