NASIL BİR EĞİTİM

Çağdaş bir eğitimin amacı; tüm bireylerini geleceğe hazırlayan, kendi ve ulusal onurunu kavramış ve onuruna düşkün, kendini ülkesini ve insanlığı seven, yetenekleri ölçüsünde ve doğrultusunda kendilerini sürekli geliştiren, görev ve sorumluluklarının bilincinde olan, topluma ve içinde bulunduğu ortama en kısa sürede uyum sağlayabilen, bilime yeniliklere ve gelişmelere açık, akılcı, mantıklı, tutarlı insanlar ve vatandaşlar yetiştirmektir.

Diğer bir deyişle de eğitim; bireylerde yaşadığı toplumun değerlerine ve evrensel değerlere uygun davranışlar geliştirip, yeni olumlu değerler üretebilme sürecidir.

Eğitim bilimcilerin; yukarıda bahsi geçen eğitimin amacı ile ilgili ifadelerine rağmen, sınav yarışları yüzünden eğitimin asıl vermesi gerekenlerin geri plana itildiğine dair, ülkemizde yaygın bir kanaat var.

Anlaşılacağı üzere eğitim-öğretimin öncelikli amacının; iyi insaniyi vatandaş ve iyi meslek adamı yetiştirmek olduğu, eğitimin tüm paydaşlarının üzerinde ittifak ettiği bir durum.  Herkes tarafından kabul edilir ki, iyi insaniyi vatandaş ve iyi meslek adamı yetiştirmek devletin kendi varlığının devamı ve güvencesidir, aynı zamanda.

Bu bağlamda, Almanya’da bir lise müdürünün, her eğitim öğretim yılı başında öğretmenlerine gönderdiği söylenen mektubuna bir göz atalım:

“Bir toplama kampından sağ kurtulanlardan biriyim.

Gözlerim hiçbir insanın görmemesi gereken şeyleri gördü.

İyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş mühendislerin inşa ettiği gaz odaları, iyi yetiştirilmiş doktorların zehirlediği çocuklar, işini iyi bilen hemşirelerin vurduğu iğnelerle ölen bebekler, lise ve üniversite mezunlarının vurup yaktığı insanlar.

Eğitimden bu nedenle kuşku duyuyorum.

Sizlerden isteğim şudur:

Öğrencilerinizin insan olması için çaba harcayın.

Çabalarınız bilgili canavarlar ve becerikli psikopatlar üretmesin.

Okuma yazma, matematik, çocuklarınızın daha fazla insan olmasına yardımcı olursa ancak o zaman önem taşır.”

Sonuç olarak; eğitim, çocukları çok erken yaşlarda açık fikirli, kendini ifade edebilen, özgür, temel insan haklarına saygılı, vicdanlı, merhametli, erdemli, yaşadığı toplumun değerlerine saygılı ve onları yükseltmeyi düşünen, farklılıklara saygılı, ötekileştirmeyen bireyler ve dolayısıyla erdemli ve mutlu bir toplum oluşturmayı amaçlamalıdır.

2018-2019 eğitim-öğretim yılı hayırlı olsun… 

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

ATATÜRK DÖNEMİNDE ÇOCUK SAĞLIĞI

Askeri mücadelenin kazanılmasının ardından başlayan Türk Devrimi ile beraber devlet ve toplum hayatında büyük değişimler …