GELECEĞE BİR İZ DAHA…

“KÖKLERİMİZDEKİ BİLGİYİ GELECEĞİ AKTARIYORUZ” PROJESİNDE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

 Millî Eğitim Bakanlığı ile Komili’nin iş birliğinde gerçekleştirilen Proje kapsamında kurulan Zeytin Ağacı Kulüpleri danışman öğretmenlerinin öğrencileriyle birlikte hazırladıkları iyi uygulama örnekleri değerlendirildi ve 18 iyi uygulama ödüle layık görüldü.

 Anadolu kültürünün ayrılmaz bir parçası olan zeytin, zeytinyağı ve bu kültüre katkı sağlamak için yürütülen “Köklerimizdeki Bilgiyi Geleceğe Aktarıyoruz” Projesi’nde ödüller sahiplerini buldu. Millî Eğitim Bakanlığı ve Komili iş birliğiyle gerçekleştirilen Proje kapsamında; Zeytin Ağacı Kulüpleri danışman öğretmenlerinin iyi uygulama örnekleri il millî eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirildi ve 18’i ödüle layık görüldü

Millî Eğitim Bakanlığı ve Komili arasında 11.01.2023 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü ile hayata geçirilen “Köklerimizdeki Bilgiyi Geleceğe Aktarıyoruz” Projesi faaliyetleri 2023-2024 eğitim öğretim yılında 10 pilot ilde ve 60 okulda başarıyla yürütüldü.

Proje çerçevesinde doğa temelli konular ve doğal kaynakların korunup zenginleştirilmesi amacıyla ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinde “Zeytin Ağacı Kulüpleri” kuruldu. Kulüp çalışmaları ile danışman öğretmenlerin liderliğinde öğrencilerin zeytin, zeytin ağacı ve zeytinyağı hakkında bilgi sahibi olmaları ve aynı zamanda kulüp çalışmalarını yansıtan ürünler ortaya çıkarmaları amaçlandı.

Geleceğe iz bırakıyorlar

Bu kapsamda 10 pilot ilde (Adana, Aydın, Balıkesir, Manisa, Mersin, İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Sinop ve Tokat) düzenlenen iyi uygulamalar yarışmasında, “Zeytin Ağacı Kulübü” danışman öğretmenleri tarafından hazırlanan projeler, İl Millî Eğitim Müdürlüklerinde oluşturulan komisyonlar tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda 18 öğretmenimizin öğrencileri ile birlikte hazırladıkları iyi uygulama örnekleri ödüle layık görüldü.

Ödül almaya hak kazanan öğretmenler, ödüllerini il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde alırken, okullarına, öğrencilerine ve velilerine geleceğe iz bırakmanın coşkusunu ve gururunu yaşattılar.

90 pilot okulda çalışmalar devam ediyor

2024-2025 eğitim öğretim yılında “Zeytin Ağacı Kulüpleri” 90 pilot okulda çalışmalarına devam ediyor.

 Bilinçli ve sağlıklı kuşaklar

Proje ile ülke genelinde her derece ve düzeyde öğrenim gören öğrencilerde, doğa temelli konularda ve doğal kaynakların korunup zenginleştirilmesi ile ilgili farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Bu bağlamda; erken yaştaki çocukların Anadolu kültürel mirasının ayrılmaz parçası olan zeytin, zeytinyağı ve yarattığı kültür ile tanıştırılması ve sağlıklı kuşakların yetiştirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Zeytin ağacı ve meyvesinin değerini vurgulayan, doğal kaynakların korunup zenginleştirilmesi konusunda farkındalık yaratan ve kültürel mirası çocuklarla buluşturan “Köklerimizdeki Bilgiyi Geleceğe Aktarıyoruz” Projesi kapsamında, öğrenci kulüpleri etkinliklerinin yanı sıra Ayvalık Mutlu Köy Yaşam Merkezi’nde düzenlenen çeşitli faaliyetlerle çocukların ve yetişkinlerin sosyal becerilerinin geliştirilmesi, eğitimlerine katkı sağlanması ve toplum içinde aktif bir rol üstlenmeleri desteklenmektedir

Öğretmen Kılavuz Kitabı/ Öğrenci Etkinlik Kitapları

2024-2025 eğitim öğretim yılı için; zeytin, zeytin ağacı ve zeytinyağı temalı okul öncesinden lise düzeyine kadar dört kademede “Öğretmen Kılavuz Kitapları” ve “Öğrenci Etkinlik Kitapları” hazırlandı. 120 pilot okula eğitim setleri ulaştırılacak ve bu setler aracılığıyla, yıl boyu etkinlikler uygulanacak. Hazırlanan tüm materyaller Eğitim Bilişim Ağı üzerinden Türkiye genelinde erişime açılacaktır.

“Zeytin Seven Çocuğun Öyküsü” Okul Öncesi Hikâye Kitabı

Proje kapsamında, okul öncesi çocukları için hazırlanan “Zeytin Seven Çocuğun Öyküsü” adlı hikâye kitabı kaleme alındı. Hikaye kitabı, 20 pilot okulda görev yapan 205 okul öncesi öğretmenine ve 3.450 öğrenciye ulaştırıldı. Ayrıca kitap, sesli kitap formatına dönüştürülerek Eğitim Bilişim Ağı üzerinden tüm okul öncesi öğrencilerinin, öğretmenlerin ve velilerin erişimine sunuldu. Böylece hem zeytin ağacının kültürel ve doğal önemi vurgulandı hem de erken yaşta okuma alışkanlığı kazandırılması ve değerler eğitiminin desteklenmesi amaçlandı. Projenin bu adımı, çocukların hayal gücünü geliştirmeyi ve doğa ile daha güçlü bir bağ kurmalarını sağlamayı hedeflemektedir

 

 

 

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

ÇALIK: EĞİTİM KURUMLARIMIZ İÇİN ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ

Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi, TÜBİTAK 2204 Araştırma Projeleri Hazırlama Eğitimi’ne ev sahipliği yaptı. …