BELGE, KANIT ve KAYNAKLARIYLA “KIBRIS İÇİN SON ÇAĞRI”

Milli davamız Kıbrıs’ın ve adada yaşayan Türk halkının en zorlu günlerini, 1974 Kıbrıs Askeri Darbesi sonrasında gerçekleştirilen başarılı harekâtımızı, Türkiye’nin dış politikası ile uyumlu kriz yönetimini, belge ve kaynaklara dayanarak kitaplaştıran Nagihan Ölmez, tarih arşivimize bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır.

GENÇ ÖĞRETMENİN BAŞARILI ARAŞTIRMASI

Esenler 125. Yıl Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni olan araştırmacı yazar Nagihan Ölmez’le “KIBRIS İÇİN SON ÇAĞRI” kitabı hakkında konuştuk.
“Türkiye’nin Kıbrıs’a Müdahale Kararı Alma Süreci” alt başlığıyla yayınlanan Kitap 3 bölümden oluşmakta. 
1. bölümde 1974 yılınk bilgi ve belgeyi görebiliyoruz
Çalışmanın odağında uzun zamandır Türkiye ve dünya gündeminde olan Kıbrıs’ta 15 Temmuz 1974 tarihinde yaşanan darbe sonrasında Türkiye’nin askeri müdahale kararını nasıl aldığı bulunmakta. 
Türkiye’nin o yıllarda içinde bulunduğa kadar Kıbrıs, 2. bölümde Kıbrıs’ta Darbe, 3. bölümde Darbeden Harekâta, konuları ele alınmakta.
Dipnotlarıyla birlikte oldukça doyurucu alt bilgilere sahip olan ve geniş bir kaynakça sunan kitapta, harekâtla ilgili TBMM gizli oturum görüşmelerinden, dönemin siyasi-politik baş aktörlerinin anılarına kadar pek çou uluslararası konjektörel durum, askeri müdahalenin neredeyse imkansız hale gelişi, TBMM’nin müdahale kararı almış olması, bu süreçte yaşanan zorluklar ele alınıyor.

İŞTE SORU VE CEVAPLARIYLA KIBRIS İÇİN SON Ç.AĞRI

Ö.D-)Yakın tarih çalışmak, aslında zordur. Bu konuda cesaretinizi güçlendiren ne oldu?
N.ÖLMEZ;- Yakın tarih olarak değerlendirilse de bence Kıbrıs Adası’nın “sorun” olarak nitelendirilmesi adanın İngiltere’ye devredilmesiyle başlıyor.1878 yılında İngilizlerin adaya gelmesiyle Osmanlı dönemindeki huzur ve güven ortamı sona eriyor. Geçici bir süre devredilen ada daha sonra 1.Dünya Savaşı’nın başladığı 1914 yılında İngiltere tarafından ilhak ediliyor.1.Dünya Savaşı’nda Osmanlı aynı anda birçok cephede mücadele ederken İngiltere adaya iyice yerleşiyor. O zamanlardan günümüze güncelliğini koruyan bir konu aslında. Kıbrıs’ın Türkiye ile olan güçlü bağları ,sorunun hala devam ediyor olması ve tarihe olan ilgim bu konuda bir şeyler yapmam gerektiği düşüncesini oluşturdu.

Ö.D-) Aynı anda bir okulda Sosyal Bilgiler öğretmeni olarak görev yapıyorsunuz. Sizce birbirini destekledi mi, öğretmenlik ve yazarlık, yoksa zorladığı durumlar oldu mu?
N.ÖLMEZ;- Çoğu zaman birbirini destekledi tabiki. Ama en çok zorlandığım konu zaman problemi oldu benim için. Çalışma sürecinde Hafta içi okulda öğretmenlik yaptım, hafta sonları arşivlerde, kütüphanelerde Kıbrıs ‘a müdahale kararının izini sürdüm. Birçok önemli bilgiye ve belgeye ulaştım. Ulaştıkça merakım daha da arttı. Uzun bir dönem yoğun bir şekilde çalıştım.

Ö.D-) Öğrenci yetiştirerek kalıcı eserler bırakıyorsunuz zaten, ayrıca böyle somut bir eser bırakmak da ayrı bir his olsa gerek.
N.ÖLMEZ;- Kesinlikle öyle. Evet öğrenci yetiştirmek çok güzel bir şey. Bunun yanı sıra “Türkiye’nin Kıbrıs’a Müdahale Alması” adlı çalışmamı kitap haline getirip birçok kişiye ulaşmanın verdiği mutluluk çok başka. İkisi de çok önemli tabiki. Öğrencilerin hayatlarına birebir dokunmak bir taraftan da Türk tarihine katkı sağlayacak bir eser bırakmak çok güzel.

Ö.D-)Kitabın ilk baskısı sanırım harekâtın 50. Yılına denk geldi. Bu da ayrı bir değer ve anlam kattı sanırım.
N.ÖLMEZ;- Evet kitabım ilk olarak Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50.yıl dönümü için 17 Temmuz 2024 tarihinde Kıbrıs Türk Milli Arşivi tarafından basıldı. Kıbrıs Türk Milli Arşivi’nin çalışmamı basması ayrı bir gurur, 50.yıla denk gelmesi ayrı bir gurur kaynağı oldu benim için. Aralık 2024’te Türkiye’de de Mavi Gök Yayınlarından Türkiye baskısı çıktı.50.yılda 2 devlette 2 kitap olarak basıldı.50.yılda 2 devlette 2 eser olması benim için çok anlamlı oldu.

Ö.D-)Böylesi kritik dönemlerde, bu tür kararları almanın ne kadar zor olduğunu da okuduk, “anılar” bölümünde. Bunları yazarken sizin duygularınız nelerdi?
N.ÖLMEZ;- Ben 1974 yılına ait baya bir gazete taradım ve anı okudum. Sanki 1974 yılında o anları yaşamış gibi oldum artık. Gerçekten böyle bir karar almak çok zor. Dönemin şartlarına baktığımız zaman ABD tehditleri, Yunanistan ile olan hem Kıbrıs hem Ege sorunları, İngiltere’nin net olmayan tavrı, Rusya’nın Makarios destekçisi olması oldukça krtik bir zamana işaret ediyor.2 NATO ülkesinin savaşın eşiğine gelmesi başta ABD olmak üzere birçok ülkeyi tedirgin etmiştir. Ama Kıbrıslı Türklerin 11 yıldır yaşadığı izolasyon, işkence, katliamlara bir son vermek gerekirdi. Üstelik Yunanistan Makarios Darbesi yapıp hem Makarios’tan kurtulmanın hem de adayı Yunanistan’a bağlama (Enosis) planları yaparken Türkiye sessiz kalamazdı. Hem Türkiye Türkleri hem Kıbrıs Türkleri uzun yıllar harekat yapılmasını bekliyorlardı Türkiye’nin buna yasal hakkı vardı zaten.

Ö.D-)Öğretmen, eş ve anne iken bir taraftan da yazarlık zor oldu mu?
N.ÖLMEZ;- Zor oluyor tabiki. Bir tarafta annesiniz küçük bir çocuk var, bir taraftan eş bir taraftan da öğretmen. Hepsi bir arada zorlayıcı ve yorucu. Ama birçok insana ulaşmak ve güzel dönüşler almak bütün yorgunluğumu unutturuyor. Bu konuda bir bilinçlendirme sağlamak istiyorum. Türkiye’nin dış politkasında önemli yer tutan ve ülkemizin güvenliği için Kıbrıs konusunu önemsiyorum. Sadece bunlar değil tarihi ve kültürel bağlarımızı da unutmamak lazım. Bu süreçte sabırla çalışmalarımı destekleyen eşim Hasan Ölmez’e ,Danışman Hocam Prof. Dr. Ali Satan’a, Kitabımı ilk yayınına hazırlayan Dr. Ejdan Sadrazam’a ve tez yazım sürecinden beri hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Dr. Rümeysa Ülkü’ye çok teşekkür ediyorum.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Telefonu gece boyunca şarjda bırakmak yangın riski taşıyor!

Telefonu yastık üzerinde şarj etmeyin! Telefonu gece boyunca şarjda bırakmanın yangın riski oluşturduğunu dile getiren …