ÇOCUKLARI CİNSİYET KALIPLARINDAN KORUMAK MÜMKÜN MÜ?

Geçtiğimiz yıl 15 farklı ülkede, yaşları 10-14 arasında değişen çocuklar üzerinde yapılan Küresel Erken Ergenlik Çalışması isimli araştırmada, çocukların 10 yaş itibariyle kalıplaşmış cinsiyet rollerini içselleştirmeye başladığı ortaya çıktı. Erkek çocuklarının erken yaşlardan itibaren dışarı çıkıp hayatı dışarıda öğrenmeleri öğütlenirken, kız çocukları evde kalıp ev işleri yapmaya teşvik ediliyor. En muhafazakarından en liberaline tüm toplumlarda çocuklar hızlı bir biçimde “kızlar narin ve incinebilirken, erkekler güçlü ve bağımsızdır” gibi mitleri içselleştiriyorlar.

Araştırmacılar erken yaşlardan itibaren bu cinsiyet eşitsizliğini düzeltmenin önemine dikkat çekiyorlar. Çocukların ergenlik öncesinde neden kadınların ve erkeklerin belirli bir biçimde davranmak zorunda oldukları konusunda tekrar düşünmelerini sağlamak fiziksel ve zihinsel sorunlar yaşamalarına engel olabiliyor.

Türkiye’de de Kızlar Sahada platformu 2013 yılından bu yana toplumsal cinsiyet yargılarını kırmak için futbolu araç olarak kullanıyor. Kızlar Sahada’nın kurucularından Melis Abacıoğlu “Kız çocuklarında toplumsal cinsiyet algısı iki yaştan itibaren başlıyor ve 6 yaşında çocukta cinsiyet kavramı tam anlamıyla oturuyor. 6-12 yaş arasında cinsiyet algısı ile bu cinsiyete mensup olmanın getirdiği yapabilirim ve yapamamlar netleşiyor. 12-16 yaş yani ergenlikte de artık sonrasında dönüştürülmesi zorlaşacak şekilde kalıplar yerleşiyor. Kızlar Sahada olarak özellikle futbol gibi erkek egemen ve ”yapamazsın”la özdeşleşmiş bir sporu kullanıyoruz. Sahaya çıkarken yaşanan deneyimle ciddi kırılımlar yaşanıyor. Özellikle de 8-14 yaş arasındaki kız çocuklarında dönüşüm çok kuvvetli oluyor. Futbol çok kuvvetli bir dönüştürücü. Biz de bu sebeple bu sporla kız çocuklarının takım ruhu ile güçlenmesi için çalışıyoruz.” diyor.

2016 yılı itibariyle on binlerce çocuk etkinlikliğini kullanıcılarına ulaştıran Kidofun Çocuk Etkinlik Rehberi, toplumsal cinsiyet kalıplarına meydan okuyan az sayıda etkinliği destekliyor.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Çocuğunuza Özgüven Aşılayacağım Derken Zarar Verebilirsiniz!

Aileler Dikkat! Uzmanı Uyardı:  Çocuğunuza Özgüven Aşılayacağım Derken Zarar Verebilirsiniz!  Kendinizi de Çocuğunuzu da Kandırmayın!  …